Waar naartoe als je sirenes hoort?


Uit een enquête van VAB blijkt dat 4 op de 5 automobilisten niet juist weten wat een prioritair voertuig is en hoe ze er op moeten reageren.  Nochtans doen we het met z’n allen best vaak: 6 op 10 Belgen moest de laatste maand de weg vrijmaken voor een prioritair voertuig (een ambulance, brandweerwagen of politievoertuig).

Omdat ze niet goed weten hoe het moet, bezorgt een prioritair voertuig bijna 1 op 10 bestuurders stress. Dat is echt niet nodig. We proberen snel ter plaatse te geraken als we prioritair rijden (dat wil zeggen: met zwaailichten én sirenes), maar we willen dat vooral veilig kunnen doen.

Wat moet je doen als je sirenes hoort?
Elke weggebruiker moet onmiddellijk de doorgang vrijmaken en voorrang verlenen aan een prioritair voertuig. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als het druk is.

Onze tips:

  1. Wees alert en zet je muziekinstallatie niet te luid. Zo hoor je ons op tijd en word je niet verrast.
  2. Blijf rustig en ga niet bruusk remmen. Veiligheid eerst.
  3. Wijk volledig uit naar rechts wanneer dit veilig kan.
  4. Maak bij file gebruik van het visgraatprincipe om doorgang te verlenen: iedereen gaat naar rechts, alleen de wagens op de linkerrijstrook gaan naar links. Zo komt er een gang vrij op het linkerrijvak.
  5. Rij nooit een kruispunt op als je het dreigt te blokkeren.
  6. Stop nooit op de weg of in een bocht. Stoppen doe je alleen als je je langs de zijkant kunt plaatsen.

Joni van VAB legt in het volgend filmpje uit wat je precies moet doen als er een prioritair voertuig nadert aan de hand van 4 concrete situaties.

 

In onderstaand filmpje zie je hoe het soms fout loopt, met onze Antwerpse collega’s in de hoofdrol. Prioritair rijden zorgt duidelijk niet alleen bij autobestuurders voor stress, maar ook bij de chauffeurs van prioritaire voertuigen. Met z’n allen kunnen we veel stress letterlijk van de baan helpen.