Info & Tips


DOE DE DEUR DICHT

Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Als er brand uitbreekt, blijft het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo heb je meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen wanneer een rookmelder alarm slaat. Doe de deur dicht en je bent een held! #doededeurdicht #redlevensbijbrand Bekijk hier een fragment uit het één-programma #factcheckers

Doe de deur dicht | Brandweer Vlaanderen

HEB JIJ ZE AL HANGEN?

Heb jij er al hangen? Rookmelders waarschuwen je bij brand en redden levens. Dat irritante geluid klinkt dan gegarandeerd als muziek in de oren… Hang rookmelders en registreer ze op https://hangrookmelders.be/. #hangrookmelders #muziekindeoren #rookmelders

BRANDVEILIGE ZOMER

Brandveilige zomerOnze brandweerzone gaf een folder uit vol met tips voor een brandveilige zomer. Klik op de afbeelding hiernaast en ontdek hoe je nog veiliger kan genieten van een heerlijke zomer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRATIS EHBO-APP VAN HET RODE KRUIS

Zorg datapp rode kruis je weet wat je moet doen bij een ongeval! Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing.  Met deze EHBO-app heb je alle EHBO instructies altijd op zak. In een noodsituatie geeft de app je ook gesproken instructies. Download gratis voor iPhone​, Android​ en Windows​ smartphones.

Hulp nodig?

Bel met de EHBO-app 112 en geef je locatie door aan de meldkamer. Of navigeer snel naar de dichtstbijzijnde AED-locatie of de dichtstbijzijnde EHBO-post.

Help mee AED’s aanmelden en controleren

Een automatische externe defibrillator (afgekort met AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon. Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans van een slachtoffer neemt toe als binnen 6 minuten wordt gestart met hartmassage en zo snel mogelijk de Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je in een noodsituatie zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde AED kunt vinden streven we ernaar om alle AED apparaten in Nederland in kaart te brengen.

Help je mee? Je kunt in de EHBO app eenvoudig AED apparaten aanmelden​​​ en eventuele wijzigingen aan ons doorgeven. ​​

 

 

WERKEN MET EEN AED!aed1

Voor je het weet is het zover! Je wandelt op een zonnige dag rustig door je gemeente en plots zie je aan de overkant iemand die verkrampt van de pijn zijn handen op zijn borstkas legt. Enkele luttele seconden later valt deze persoon bewusteloos op de grond. Daar sta je dan…
Misschien kan een AED-toestel wel de redding betekenen voor deze persoon. Maar hoe werkt nu zo een ding?

De mensen van Rode Kruis Vlaanderen tonen op hun website hoe we een AED moeten gebruiken.

‘Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.’

Je kan er meer over vernemen als je even op deze link klikt:
Rode Kruis Vlaanderen – Hartveilig

In Nijlen is een AED aanwezig aan de inkom van het politiesecretariaat en in de gemeentelijke sporthallen. Uiteraard is in onze eerste uitruk voertuigen ook een AED aanwezig.

 

 

ROOKMELDERS!brand-rookmelder-groot

Met de feestdagen voor de deur willen we u toch nog even wijzen op het nut van rookmelders.
Onze kerstboom, de mooie lichtjes, onze open haard, de kachel gevuld met een extra blokje hout, … het zorgt allemaal voor net dat beetje meer gevaar.
Als je graag op je twee oortjes rust haal dan die levensreddende rookmelders is huis.

Wens je meer informatie surf dan even naar deze website:
www.mijnrookmelder.be

Op de website van www.wonenvlaanderen.be lezen we het volgende:

Als u na 31 december 2012 een nieuw huurcontract afsluit voor een huurwoning, moet de woning uitgerust zijn met voldoende rookmelders. Deze verplichting is van toepassing op alle woningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten, dus ook op huurwoningen die niet als hoofdverblijfplaats worden verhuurd.

Voor oudere huurcontracten (dit zijn alle huurcontracten voor woningen, afgesloten vóór 1 januari 2013) is een gefaseerde invoering van de verplichtingen voorzien. Deze gefaseerde invoering is alleen van toepassing op woningen die als hoofdverblijfplaats worden verhuurd.

Om aan de rookmeldersverplichtingen te voldoen, moet de zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke bouwlaag uitgerust zijn met minstens één rookmelder. In kamerwoningen moet bovendien elke kamer uitgerust zijn met minstens één rookmelder. De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en plaatsing van de rookmelders.
Voor een huurwoning die niet aan de rookmeldersverplichtingen voldoet, zal een conformiteitsattest worden geweigerd.

Meer informatie vindt u in de folder “Rookmelders – Vlaamse verplichtingen vanaf 1/01/2013”. Indien u vragen hebt, kan u deze richten aan rookmelders@rwo.vlaanderen.be.